keskiviikko 21. syyskuuta 2016

NUORENA ÄIDIKSI JA YLPEÄ SIITÄ

Moikka!

En tiedä kuinka moni teistä seuraa Toisenlaiset Äidit -ohjelmaa, joka muutama viikko sitten taas alkoi livillä. Ainakin iltapäivälehdissä uutisoitiin suuresti tästä ensimmäisestä jaksosta, jossa vanhemmiksi tulivat 18-vuotias tyttö ja hänen 16-vuotias poikaystävänsä. Kyseistä paria kritisoitiin pitkin kommenttikenttiä ja keskustelupalstoja ennenkuin koko jakso edes esitettiin. Oon oikeesti järkyttyny miten tyhmiä ja tietämättömiä moni suomalainen edelleen on sekä miten moni muodostaa mielipiteensä tästä asiasta sen vanhan stereotypian ympärille.

"Lapset tekee lapsia, sairasta." "Ei teini voi tietää vanhemmuudesta mitään." 
"Sossupummeja noistakin tulee." "Nuoruus menetetty!"

Oltiin Jessican syntyessä täysin samanikäisiä kuin nuo vanhemmat tuossa jaksossa. Olin itse matikan kirjoittamista vaille ylioppilas ja Henkka opiskelemassa merkonomiksi. Raskaus tuli meille suurena yllätyksenä, mutta itse uskon siihen, että kaikella on tarkoituksensa, joten se ei missään nimessä ollut negatiivinen asia. En koskaan ajatellut ettei pärjättäisiin eikä meidän vanhemmatkaan ajatelleet niin. 

Moni nuorena vanhemmaksi tullut ei kuitenkaan ole ollut näin onnekas. Tukea ei välttämättä saa edes omilta vanhemmilta ja vanhemmat kokee, että lapsi on jollain tapaa epäonnistunut elämässä. Vihaan yli kaiken tällä tavalla tuomitsevia vanhempia. Vanhempien tehtävä on tukea ja auttaa omaa lastaan tapahtui mitä tahansa. Mitä huuto autaa? Mitä pihalle heittäminen auttaa? Mitä lapsen isän haukkuminen auttaa? Niin, ei mitään. Se ei muuta sitä tosiasiaa, että lapsi on tulossa. 

Useasti vanhemmat ihmiset ja nuoremmatkin sanovat, että jos saa lapsen nuorena niin nuoruus on hukkaan heitetty. Eli tämä nuoruus tarkottaa siis sitä, että jokaisen täytyy roikkua baareissa joka viikonloppu, elää sitä "legendaarista" opiskelijaelämää ja tehdä kaikkea tyhmää mitä kuitenkin katuu sitten kymmenen vuoden kuluttua. On täysin naurettavaa ajatella, että se olis jokaisen unelma. Itse en koe menettäneeni yhtään mitään, päin vastoin! Saan kokea hirveesti uusia asioita yhdessä oman lapsen kanssa. Jos ihan rehellisiä ollaan, niin useasti viikonloppuisin nauretaan tuttujen "kännisnäpeille" ja krapulavalituksille ja ollaan ilosia siitä ettei meidän tarvinnu olla paikalla :D

Niin ja sittehän on tämä paljon puhuttu talouspuoli. Tämän asian kommentointi keskustelupalstoilla oli ehkä se mikä sai savun nousemaan korvista nanosekunissa. Oletetaan (jostain kumman syystä?), että jos tulee nuorena äidiksi tai isäksi niin ei ole MINKÄÄNLAISTA mahdollisuutta kouluttautua sen jälkeen taikka tehdä uraa missään muualla kuin mäkkärin kassalla. Tässäpä muutama fakta:

1. Suomen taloustilanne on tällä hetkellä se, että melkeinpä kuka tahansa voi saada potkut töistä. Rahaa ei vaan ole samalla tavalla kuin ennen. Työttömäksi ilmottautuu perheenisiä ja perheenäitejä, 20-vuotiaita ja 50-vuotiaita. 

2. Tästä syystä moni myös ryhtyy opiskelemaan, koska oman alan töitä ei vaan ole. Miksi ihmeessä 30-vuotias opiskelija-äiti on "ok", mutta 20-vuotias opiskelija-äiti ei? Miksi toisenlaista perhettä paheksutaan ihan vaan iän perusteella?

3. Voin omasta kokemuksesta kertoa, että oli ihanaa laittaa oma lapsi vasta 2,5-vuotiaana päiväkotiin, koska meillä ei ollut esim. asuntolainaa maksettavana eli pärjättiin kelan perustuilla erittäin hyvin. 

Näiden kaikkien naurettavien väitteiden lisäksi ajatellaan myös, että jos olet tullut nuorena vanhemmaksi niin et ole käyttänyt ehkäisyä. En tiedä missä ihmeessä jengi on ollu sillon kun terveystiedon tunnilla on kerrottu ettei mikään ehkäisy ole 100%:sen varmaa. Tiedän todella monia lapsia, jotka ovat saaneet alkunsa vaikka ehkäisy on ollut käytössä. On oikeesti hullua miten monelta tällänen asia on menny ohi! 

En yritä näillä sanoa, että jokaisen tulisi pyrkiä tulemaan nuorena äidiksi tai tavallisen parikymppisen elämä on hirveetä kuraa vaan haluan korjata näitä väitteitä. Vihaan sitä miten nuoria äitejä yleisetetään huonoiksi äideiksi, "koska nuoret ei tiedä mistään mitään". Vihaan sitä miten ihmiset tuijottaa meitä silmät pyöreenä kaupassa. Vihaan sitä, että vanhemmat ihmiset puhuu meille kasvatuksellisista asioista kuin olisimme neljännellä luokalla koulussa. Totuushan on kuitenkin se, että 18-vuotias esikoistaan saava äiti tietää täysin saman verran vanhemmuudesta kuin 30-vuotias esikoistaan odottava. Vanhemmaksi opettelu alkaa vasta sitten kun se oma lapsi on siinä sylissä. Sitä ennen ei voi kenelläkään olla todellista kuvaa siitä mitä se oikeasti on. 

-Janina
20 kommenttia:

 1. Hyvä postaus, allekirjotan itsekin tosta lähes kaiken mut otan pikasesti kantaa vaa yhteen asiaan: menetetty nuoruus ei välttämättä meinaa just sitä joka viikkosta kännäämistä yms opiskelijaelämää vaa voi ihan tarkoittaa myös sitä että saa rauhassa lepäillä kotona ja nähdä kavereita, harrastaa omia juttuja ilman että tarvii suunnitella mitään. Ja just se että kun on opiskelija sekä nuori niin uni on esim. Yks tosi törkee asia niin jotkut haluaa senkin vaiheen päästä läpi, mut miksei noita kaikkia vois tehä lapsenki kanssa! Kunhan vain sanoin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän siun pointin, hyvin sanottu ja oot ihan oikeessa!:D Paljon on tietenkin eri tapoja viettää nuoruutta ja sitä opiskeluaikaa.

   Poista
 2. Hassuinta tässä on se että juuri nämä 30-40v äidit ovat niitä ketkä yleensä haukkuvat niitä nuorempia äitejä ja isijä. Pommittavat keskustelu palstat kuumana sitä miten nuoret ei osaa, ei pärjää ja mitä muuta keksivätkään. Minusta tämä kertoo sen että enemmän nuoret ovat kypsempiä kuin vanhemmat. Netissä haukkuminen ilman faktatietoa ei ole kovin kypsää käytöstä vanhemmilta tai ylipäätänaä haukkuminen ilman tietoa miten aisat menee/on :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. AMEN! Siis just toi on ihan naurettavaa. Kun ilta-sanomat oli linkannu oman juttunsa tästä jaksosta facebookkiin ja luin sen päivityksen kommentit ni oikeesti järkytyin, että ne ihmiset on joittenki lapsien vanhempia. Miten kellää on pokkaa puhua niin rumasti?!?!

   Poista
  2. Tuo vanhempien käytös saattaa olla osa syy siihen, miksi koulussa kiusaaminen on yleistynyt. Huonoa esimerkkiä kun annetaan moisella käytöksellä kotona.

   Poista
 3. Siun tekstejä on nii ihana lukee. Niin totta joka sana. En ymmärrä miekä että miksi suurinosa nuorista mutta myös vanhemmista ihmisistä sanoo että nuorena on otettava kaikki ilo irti siitä vapaudesta ja kaikesta mihi ei oo vielä sitoutunu ja se lapsi, se on se kaikista pahin. Paksuna ku oot ni oot epäonnistunu elämässäs täydellisesti. Kyllä nuorena kannattaa elää avoimin mielin mutta ei se sitä tarkota että lapset ja sitoutuminen ois "kiellettyä". Toine ihmetyksen aihe on just ne vanhemmat. Missä rakkaus kun hylkää lapsen sen takia että on raskaana? Onks lapsenlapsi toivottua vasta kun se oma lapsi on siellä 30 v tietämillä? Hirvee purkautuminen mutta ymmärrän siuta tosi hyvin koska ihmettelen samoja asioita ite ja nousee joka kerta pieni ärsytys kun asiasta tuohon sävyyn puhutaan. Ootte saanu ihanimman lahjan! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kommentti, kiitos!<3 Ja oon ihan samaa mieltä. Lapsen saaminen on niin suuri etuoikeus!

   Poista
 4. Hyvä postaus :) meistä on myös tullut vanhempia nykymittakaavan mukaan nuorena, eli kaksikymppisinä opiskelijoina. En myöskään koe että mitään olisi mennyt hukkaan, sen sijaan elämä on rikkaampaa. Ollaan molemmat valmistuttu korkeakoulusta näiden vuosien varrella ja itseasiassa voisin väittää opiskelun ja perhe-elämän yhdistämisen olevan helpompaa kuin työn ja perheen. Lapsella on aina vain muutama hoitopäivä viikossa ja meidän arjessa on pitkiä viikonloppuja joka viikko, aikaa lapselle on paljon. Toki ne esseet ja tenttiin lukemiset pitää joskus tehdä, mutta hyvin onnistui :) vaikutat todella kypsältä ja ihanalta äidiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän arki on erittäin hyvä esimerkki siitä, että vanhemmuuden ja opiskelun voi yhdistää todella helposti!:) Ihanaa kuulla tämmöstä<3 Kiitos!:)

   Poista
 5. Miun mielestä nuoruutta voi elää niin monella tavalla ja jokainen on oikea tapa❤ toinen tulee äidiksi nuorena,yksi elää opiskelija elämää ja rellestää. Ja joku voi tehdä töitä jo nuoresta alkaen ja elää ihan samanlaista elämää kuin kolmekymppinen. Kaikki on oikeita tapoja eikä ketään pitäisi kyseenalaistaa☺

  VastaaPoista
 6. Yhdyn ensimmäiseen kommentoijaan. Mulle se vapaan nuoruuden parhaus on ollut siinä, et on saanu itsenäistyttyä kotoa, asua yksin ja tehdä asioita spontaanisti silloin, kun ite on halunnut. Oon toki myös bilettäny, mutta se ei ollu siinä se juttu...
  En sano, et on mitään pahaa tulla hyvin nuorena äidiksi, mutta välillä ärsyttää, et nostetaan esiin vaan biletys kun se on itelle ainakin ollu vaan pieni osa sitä vapautta. :D

  Oon muuten kärsiny vauvakuumeesta 14-vuotiaasta 23-vuotiaaksi asti ja nyt siis viimein odotan 23-vuotiaana eskoistani <3.

  ps. sait musta uuden lukijan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon tuon! Miusta tuntuu, että varsinkin ne jotka nimenomaa bilettää läpi nuoruuden niin näkee, että me nuoret äidit ja isät oltais menetetty jotain :D

   Voi miten ihana kuulla, onnea!:)<3

   Poista
 7. Voi kumpa kaikki avaisivat silmänsä tälle asialle. Haluamme meheni kanssa lapsia n.20 vuotiaana eli ihan pian kun armeija on suoritettu. Tämäkin herättää ihmisissä paheksuntaa ja ihmetystä. En itse koe että olisimme edes super nuoria enkä hetkeäkään epäilisi meidän pärjäämistämme. Ehkä syy on se että ajattelutapamme ei sovi yhteiskunnan muottiin jossa ensin opiskellaan itselle hyvin palkattu ammatti, mennään naimisiin, matkustellaan, vakio työpaikka ja luodaan siellä 10vuotta uraa, rakennetaan iso omakotitalo ja sinne lapsen huone valmiiksi. Odotetaan sitä jotain oikeaa hetkeä jota ei koskaan tule sillä aina on jotain "esteenä" ettei ole vielä lapsen aika tulla. Entä sitten kun on lapselle kaikki valmiina ja vihdoin lapsi olisi tervetullut, vanhemmilla ikää reilu 30v ja lapsia ei enää heille suodakkaan. Itse en sitä riskiä ota. Vanhemmuus ei ole este yhtään millekkään. Elämässä saavuttaa vaikka ja mitä muitakin asioita vaikka olisi 10 lasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. AMEN! Erittäin hyvin sanottu. Ärsyttää jotenki se harhaluulo ja asenne, että lapsen saaminen on joku hemmetin iso este. Että kaikki kiva pitää olla tehtynä ennen kuin se lapsi saapuu, ihan järetöntä!! Miusta on just ihanaa se, että saa lapsen kanssa yhdessä kokea niitä isoja merkkipaaluja elämässä.

   Poista
  2. Niimpä, yksi rakas ihminen lisää niissä hetkissa mukana. Ja kun kaikki on itsestä kiinni! Joo on varmasti raskasta opiskella kun on lapsiperheenkin arki pyöritettävä mutta kun se on omasta sisusta kiinni eikä mistään muusta, ei kouluun/töihin hakiessa kysytä onko sulla lapsia. On. No et sitten pääse kouluun/töihin. Lapsen SAANTI ei ole itsestä kiinni, aina sitä ei suoda.

   Poista
 8. aika julmaa sanoo et ei oo muuta mahista ku mäkkärin kassa. Oon mäkkärissä töissä ku valmistuin ja tarviin rahaa ja ei, minulla ei ole lasta. On niitä paskempiakin työpaikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkotin tuolla sitä, että ihmiset luulee ettei nuoret vanhemmat tule KOSKAAN elämänsä aikana etenemään "mäkkärin kassalta" pidemmälle. Ei siinä työssä mitään vikaa ole, moni kaveri on ollu siellä töissä!!:)

   Poista
 9. Ihanaa ku oot alkanu taas kirjottaan blogia! Ollu ikävä sun tekstejä.
  Ite täytän joulukuussa 21v ja viikko ennen omia synttäreitä pitäs esikoisen syntyä :) mun puolesta saa jokainen ite päättää minkäikäisenä lapsia tekee, mutta kuitenki kohtuus kaikessa. Ite oon aatellu että sitte ku on ammatti ja vähä vaikka töissäkin käyny ni lapsi saa tulla. Vaikka oon törmänny ite 14v joka sai lapsen, se on jo mun mielestä vähän liian nuori vaikka yritetään vedota "on ikäisekseen tosi kypsä"

  VastaaPoista
 10. Tää on hauska, et sun blogissa on hyvin usein postauksia aiheista mitä on itekki tullu keilailtua ja ajattelet useista asioista aika samoin ku itekki nii sun postauksia on huippua lukee!(: Mua naurattaa tuo keskustelu siitä kuinka nuoret ei oo valmiita vanhemmiksi, koska eihän kukaan oo valmis vanhemmaksi siinä vaiheessa ku se ensimmäinen raskaus tulee. Kyllä se on jokaisella opettelua siinä vaiheessa kun se esikoinen syntyy. Ei vanhemmuus oo mikään kirjasta opeteltava taito, nii en todellakaan ymmärrä tota ajattelua et iällä on muka merkitystä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!<3